Strangells Stiftelse för natur- och djurskydd

Maria och Eric Strangells stiftelse för natur- och djurskydd bildades våren 2015 utifrån ett testamente efter konstnären Ingeborg Strangell.

Stiftelse för ett rikt djur- och naturliv

Syftet är dels att stiftelsens skogsfastigheter skall förvaltas på så sätt att den biologiska mångfalden avseende djur- och växtlighet kan utvecklas på ett naturligt och av skogsbruk opåverkat sätt, dels att dela ut medel som skall användas till gagn för djur- och naturskyddet.

Stiftelsens angelägenheter sköts av en styrelse bestående av två ledamöter utsedda av Naturskyddsföreningens länsförbund Jämtland-Härjedalen, en ledamot utsedd av Naturskyddsföreningen i Västernorrland, en ledamot utsedd av Naturskyddsföreningen i Gävleborg samt en ledamot utsedd av förbundet Djurens rätt. Respektive ledamot skall vara lokalt förankrad i den aktuella regionen.

Stiftelsen har sitt säte i Östersund och har organisationsnummer 802478-5126.

Ingeborg Strangell – konstnären bakom stiftelsen

Konstnär Ingeborg Strangell (1915 – 2007) bodde hela livet på gården Sörehill i Lit några mil utanför Östersund. Hon var en känd konstnärsprofil i Jämtland och hade en central position i länets konstliv. Hon var mycket aktiv i KRO, Konstnärerna Riksorganisation, och även i många år ordförande i Jämtlands läns konstförening.

Ingeborg Strangell studerade vid Otte Skölds konstskola, senare vid Valands konstskola. Hon deltog i flera samlingsutställningar men även egna utställningar. På 1950-talet tillhörde hon en ny generation jämtländska konstnärer och hon använde sin konst för att delta i samhällsdebatten. Genom sina olika konstuttryck kommenterade hon både politik och samhällets orättvisor, som hon uppfattade det. Hennes konst var orädd och ju längre fram i karriären desto skarpare blev hon. Mycket av hennes konst inspirerades av naturen som alltid var nära. Förutom Jämtland gjorde hon flera resor i grannländernas nordliga delar. Ingeborg Strangell var en stor skogsägare och en sann djurvän.

Hennes allt starkare natur- och djurskyddsintresse resulterade inte sällan i skarpa debatter bl a vid utformningen av skötselföreskrifterna för naturreservatet Strangellsbodarna som omsluter hennes kära fäbodställe i den gamla kalkgranskogen några mil från hemmet.

Längtan En 9 m lång och 1,5 m hög väggmålning skapad 1977 finns i storsjöteaterns foajé och är utförd i sgrafitto. Betraktarens blick förs från fåglarna i förgrunden upp mot gässflockarna som lyfter och försvinner längre och längre bort. Kanske är det längtan till häckningsplatserna i norr som gett konstverket sin titel. 

Bufaela Vid bussgatan under Fäboleden i Östersund finns detta konstverk som har storleken 300 cm x 800 cm och är utförd i betong-sgrafitto.  ”Konstverket vill påminna om glada dagar då korna släpptes ur sitt fängelse i mörka ladugården för att under flera månader röra sej fritt under solen.” - Ingeborg Strangell 

Bilderna är lånade av Östersunds konstwebb

Östersunds konstwebb

Styrelse

  • Ulf von Sydow, ordf, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Katja Kristoffersson, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Camilla Bergvall, Djurens Rätt
  • Lasse Bengtsson, Naturskyddsföreningen Västernorrland
  • Bernt Larsson, Naturskyddsföreningen Gävleborg

Suppleanter

  • Lena Stig, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Benny Öwre, Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen
  • Tina Hogevik, Djurens Rätt
  • Susanne Rantakokko, Naturskyddsföreningen Västernorrland 
  • Anna Welander Leimu, Naturskyddsföreningen Gävleborg

Ladda ner vår logotyp

Vår logotyp får används för kommunikation om stiftelsens arbete samt nyttjas av aktörer som beviljats projektmedel. Logotypen får inte modifieras utan godkännande av stiftelsen.

Ladda ner